Rekkverk

Rekkverk i glass gir utsikt og slipper naturen og lyset inn. Er det flott utsikt er glass i rekkverk et naturlig og flott valg.

Glasset kan innspennes i dekkeforkant, boltinnfestes eller monteres oppe på dekke, enten i gulvskinne eller stendere med glassklemmer. Er det nivåforskjell på 50cm eller mer, benyttes det herdet laminert glass eller varme-forsterket laminert med polerte kanter pga personsikkerhet og fare for fall. Ved brudd vil glasset bli hengende igjen i folien og dermed redusere faren for person-skade.

Polerte kanter forsterker glasset ytterligere, og stukede hjørner vil forhindre skarpe hjørner i forhold til vasking og små nysgjerrige barnefingre.

Minimumshøyden er på 100cm overkant håndløper/glass ved vanlige rekkverk med nivåforskjell, i trapper gjelder 90cm. I offentlige bygg skal det være håndløper i høydene 70cm og 90cm. Er det mer enn 10 meter nivåforskjell må høyden være 120cm. Høydene er ift tekniske krav og alle høyder er å regne som minimumshøyder, det er ikke noe i veien for å velge et høyere rekkverk enn kravene tilsier, bare glass og innfestning blir dimensjonert riktig.

Når rekkverk monteres utendørs benyttes syrefast stål 316 for å unngå rustangrep. Det er viktig å vite at syrefast stål også trenger vedlikehold i form av pussing et par ganger i året, da det vil legge seg forurensning, salter og mineraler på rillene i metallet som kan vise seg som flekker på stålet. Dette er ikke rust, men en reaksjon på forurensing i luften, og vil la seg pusse vekk.

Hvis en skal ha rekkverk i nærheten av sjøen, anbefaler vi høyglanspolert syrefast stål 316 eller aluminium / lakkert aluminium, da materialet er glatt og forurensning i luften ikke vil feste seg i like stor grad. Dermed kan en redusere på pussing og vedlikehold.

Glass i trappetrinn, gulv og gangbroer er spenstig og gir et luftig uttrykk. Konstruksjonen krever flere lag og tykkere glass, samt tykkere folie. Trinn-glass kan leveres for to-sidig og fire-sidig innfesting, samt at hele eller deler av trinnet kan leveres med antiskli-belegg. Gulvglass monteres fortrinnsvis med fire-sidig innfesting. Glasset må dimensjoneres i forhold til mål og bruksområde, samt i forhold til vektbelastning, 3kN / 300kg pr kvm i privatboliger og 5kN / 500kg pr kvm i næringsbygg.

Gulvglass blir ofte benyttet i kombinasjoner med vanlig glass og varmeforsterket glass, og kan kombineres med sotet og ekstra klart glass i forhold til hvilken effekt som ønskes. Det finnes også glass hvor hele trinnet er laget med frostede ”prikker” på en side, hvor antiskli er ivaretatt, samtidig som man ikke mister effekten av det gjennomsiktige glasset.

Q Railing